Tiếng Anh ôn thi Trung học phổ thông quốc gia

Tiếng Anh ôn thi Trung học phổ thông quốc gia

24 - 04/10/2018

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Widespread doubt about women’s intellectual ability led most societies to deny ……35……., employment and many legal and political rights to women. It was men …36…….. controlled most positions of employment and power in society.

The struggle …37……. women’s rights – the rights that …38…….. the same social, economic, and political status for women as for men – began in the 18th century during a period known as the Age of Enlightenment. Duuring this period, ……39….. philosophers in Europe began to argue that all individuals, male or female, were born with natural ……40….. that made them free and equal. These pioneer thinkers advocated that women should not be discriminated against on the ……41… of their sex.

Today, although their status ……42….. in different countries, women in most parts of the world have gained ……43….. legal rights. The most important of these are: the right to have equal work opportunities and pay to men, the right to vote, and the right ……44….. formal education.

35. A. education                   B. educated               C. educating              D. educational

36. A. which                          B. where                    C. who                        D. whose

37. A. of                                 B. against                   C. for                          D. to

38. A. has                              B. establish               C. improve                D. change

39. A. political                      B. politic                    C. politics                  D. politicized

40. A. rights                          B. authority               C. power                    D. influence

41. A. fact                              B. matter                    C. basis                      D. basic

42. A. changes                      B. tranforms              C. alters                     D. varies

43. A. signified                     B. significance          C. significantly         D. significant

44. A. at                                 B. to                            C. for                          D. in

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Pandemic (dịch bệnh)

Diseases are a natural part of life on Earth. If there were no diseases, the population would grow too quickly, and there would not be enough food or other resources. So in a way, diseases are nature's way of keeping the Earth in balance. But sometimes they spread very quickly and kill large numbers of people. For example, in 1918, an outbreak of the flu spread across the world, killing over 25 million people in only six months. Such terrible outbreaks of a disease are called pandemics.

Pandemics happen when a disease changes in a way that our bodies are not prepared to fight. In 1918, a new type of flu virus appeared. Our bodies had no way to fight this new flu virus, and so it spread very quickly and killed large numbers of people. While there have been many different pandemic diseases throughout history, all of them have a few things in common.

First, all pandemic diseases spread from one person to another very easily. Second, while they may kill many people, they generally do not kill people very quickly. A good example of this would be the Marburg virus. The Marburg virus is an extremely infectious disease. In addition, it is deadly. About 70-80% of all the people who get the Marburg virus die from the disease. However, the Marburg virus has not become a pandemic because most people die within three days of getting the disease. This means that the virus does not have enough time to spread to a large number of people. The flu virus of 1918, on the other hand, generally took about a week to ten days to kill its victims, so it had more time to spread.

While we may never be able to completely stop pandemics, we can make them less common. Doctors carefully monitor new diseases that they fear could become pandemics. For example, in 2002 and 2003, doctors carefully watched SARS. Their health warnings may have prevented SARS from becoming a pandemic.

45. This passage is mainly about ____. 

A. how to prevent pandemic diseases.       B. pandemic diseases.

C. pandemic diseases throughout history.  D. why pandemics happen.

46.  According to paragraph 1, how are diseases a natural part of life on Earth?

A. They prevent pandemics.                      B. They help control the population.

C. They help the world grow quickly.       D. They kill too many people.

47. Based on the information in the passage the term pandemics can best be explained as ___.

A. diseases with no cure                    

B. diseases that spread quickly and kill large numbers of people

C. a deadly kind of flu                        

D. new diseases like SARS or the Marburg virus

48. According to the passage, what causes pandemics?

A. Changes in a disease that the body cannot fight 

B. Careless doctors who do not watch the spread of diseases

C. Population growth that the world cannot support   

D. The failure to make new medicines

49. According to the passage, all of the following are true of the 1918 flu pandemic EXCEPT that ____.

A. it involved a new kind of flu virus 

B. it killed over 25 million people

C. it was the last pandemic in history 

D. it took a little over a week to kill its victims

50. The word it in the passage refers to ____.         

A. disease                    B. flu virus                   C. pandemics               D. bodies

51. Which of the following is mentioned as a common feature of all pandemic diseases?

A. They spread from people to people very slowly.       

B. They may kill many people very quickly.

C. They do not kill people very quickly.                          

D. They kill all the victims.

52. According to paragraph 3, why hasn't  Marburg virus become a pandemic?

A. It is not a deadly disease.               

B. It does not spread from person to person easily.

C. Doctors have prevented it from becoming a pandemic.     

D. It kills people too quickly.

53. The word monitor in the passage is closest in meaning to ____.

           A. fight                        B. prevent                    C. watch                      D. avoid 

54. The author mentions SARS in order to ____.     

A. give an example of a highly dangerous disease.     

B. suggest that SARS will never become a pandemic.

C. give an example of the successful prevention of a pandemic.    

D. suggest that there may be a new pandemic soon.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

What I love about my job is the variety. I get enquiries (việc điều tra) from people all over the world asking me how they should go about setting up their own website. I’ve been asked about so many subjects - anything from someone wanting to teach people how to throw boomerangs to another people selling paper flowers which they make at home in their spare time.

Obviously with all the thousands of websites available at the click of a button, you want to create an impression with your website so that it becomes a must-see destination. Not everyone is prepared, however, for the way in which a website can become so popular that it actually has to be closed down.

When people first set up their websites they probably pay their web advertiser a monthly fee based on the number of hits (visitors) or page impressions their site receives. If they can pay their monthly fee without it costing them too much, that is the best that most people hope for. One guy, Pete Bennett, whom I helped, wanted to set up a one-stop shop to provide decent images of the world’s flags. He’d been fascinated by flags since his boyhood and had no idea that thousands of other people share his passion. Anyway, in one month his web page had over 1.5 million hits. As a result his internet provider trebled (gấp 3) the fee that he was being charged. He wasn’t a rich person and he couldn’t afford to spend that amount of money on a hobby without any benefit to him, so he decided to carry advertising on his site. He found a company which specializes in smaller sites and adverts were added to the pages on his website. So, although he doesn’t make a huge profit, at least his hobby provides him with a small income.

If you have specialist skills or expertise, it can pay you to sell the products that people want. I helped one woman design a page to advertise the fact that she tells fortunes, based on the information that her clients supply her with. If you want her to tell your fortune, you fill in a questionnaire online -- your age, date of birth, hobbies, interests and so on and for a small fee she e-mails you back your fortune. You can print it out and it looks really good, decorated with moons and stars, your zodiac (hoàng đạo) sign and your birthstone. I tried it myself and although I’m not sure I believe it, my future according to her is positive and exciting. I also found out that for someone born in August, like me, the birthstone is a peridot (đá/ngọc peridot), a pale green stone which I’d never even heard of!

I also get a fair number of complaints from people e-mailing me to say that they can’t access the website. When they click on the site a message appears on their screen saying ‘An error has occurred in the script (bản chính) on this page’. This usually happens when someone has tried to achieve fancy effects on their website by using programming techniques based on a scripting language. This means that unless they really know what they are doing, whoever designed the site has probably made a mistake in their programming. This is where people like me come in. Most computer instruction guides make things appear quite straightforward, but unless you’re very skilled, you’re likely to run into problems. It’s generally worth getting a professional to help you set up your site in the first place -- otherwise people like me would be out of work. And let’s face it, this is big business.

55. What does Paul Howells enjoy most about his job?

A. Dealing with different people.              B. His worldwide contacts.

C. Teaching design skills.                           D. The range of topics.

56. What does Paul mean by ‘a must-see destination’ in paragraph 2?

A. A website that can no longer be seen  

B. A website that everyone wants to visit

C. A website that does not make a charge

D. A website that has been well prepared

57. Why did Pete Bennett set up a website on flags?

A. He knew lots of people shared his interest.    

B. He hoped to make a lot of money.

C. A web advertiser wanted to sell flags.             

D. He’d been interested in flags for years.

58. What word can best replace the word “hits” in paragraph 3?

A. bad effects           B. beats                      C. attacks                   D. visits

59. Why did Pete Bennett accept advertising on his website?

A. To attract more hits.                                B. To repay the huge fee.   

C. To add more interest.                              D. To help him earn some money.

60. Who are the “clients” in paragraph 4 referred to?

            A.  Interested people                                   B.  Web page designers      

            C.  Internet providers                                   D.  Product advertisers

61. Why do error messages sometimes appear?

A. People make a mistake in their e-mail address.         

B. People try to put too much on the web page.

C. People have used a program incorrectly.                   

D. People have clicked on the wrong button.

62. What comment does Paul make about setting up a website?

A. It is usually fairly easy to do.                B. You must use a good instruction guide.

C. It can be quite complicated.                  D. You should rely on your own skills.

63. What word can best replace the word “script” in paragraph 5?

A. instruction            B. picture                   C. handwriting                      D. play

64. What does Paul’s final sentence suggest about his work?

A. There’s a lot of money to be made in designing websites.   

B. There are far too many websites on the internet.

C. There’s a big chance of becoming unemployed.       

D. There are more web page designers than necessary.

Writing:

Part 1: Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it.

1. It’s a pity my father didn’t go home early

→ I wish ............................................................................................................

2. He didn’t see the signal, so he didn’t stop

→ If he ...............................................................................................................

3. Why don’t we listen to pop music?

→I suggest ........................................................................................................

4. It is worthless complaing to him about the matter.

→ If I .................................................................................................................

5. He failed the examination again

→ He didn’t succeed ....................................................................................... 


đáp án: 

35

A

45

 B

55

 D

 

 

6

B

16

D

26

D

36

C

46

 B

56

 B

 

 

7

B

17

D

27

D

37

C

47

 B

57

 D

 

 

8

B

18

A

28

C

38

B

48

 A

58

 D

 

 

9

D

19

B

29

B

39

A

49

 C

59

 D

 

 

10

A

20

A

30

C

40

A

50

B

60

A

 

 

 Part 1:

1. It’s a pity my father didn’t go home early

→ I wish my father had gone home early

2. He didn’t see the signal, so he didn’t stop

→ If he had seen the signal, he would have stopped

3. Why don’t we listen to pop music?

→ I suggest listening to pop music

4. It is worthless complaing to him about the matter.

→ If I were you, I wouldn’t complain to him about the matter

5. He failed the examination again

→ He didn’t succeed in the examination again

Bình luận

Ảnh đại diện của bạn